Postanowiłam zaostrzyć smak tradycyjnych pierogów ruskich dodając do farszu pikantną paprykę. Połączenie okazało się rewelacyjne. Paprykę można dodać według upodobań, a jako ,że my preferujemy pikantnie, dodaliśmy sporo zarówno papryki jak i pieprzu.
Składniki:
Na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
2-3 łyżki oleju
sól
Na farsz:
pół kilo ugotowanych
ziemniaków
40 dag białego
sera
1 duża
cebula
pieprz
5 łyżek pikantnej papryki w proszku
Z podanych składników wyrobiłam ciasto. Cebule pokrojoną na drobne kawałki podsmażyłam na oleju dodając pieprz i paprykę. Ugotowane ziemniaki ugniotłam i wymieszałam z serem rozdrobnionym na drobne kawałki. Następnie dodałam cebule i umieściłam farsz w krążkach przygotowanych z rozwałkowanego ciasta. Zagniotłam tradycyjne pierogi pomagając sobie specjalnym przyrządem. Ugotowałam we wrzątku (3 min od wypłynięcia) po czym jeszcze przypiekłam na patelni, by stały się chrupiące.
Szanowna Pani
OdpowiedzUsuńw imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Toskanii!
Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0