Zostałam wczoraj hojnie obdarowana warzywami. Nie jakimiś tam zwykłymi, "taśmowymi" lecz pochodzącymi prosto z ogródka. Były wśród nich świeżutkie cukinie. Postanowiłam zrobić coś nowego. W mojej kuchni jeszcze nigdy nie pojawiła się cukinia w wersji " na słodko". Do dzieła!
Składniki:
- 3 szklanki startej ze skórką cukinii,ok.500g
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki
- 150 g roztopionego masła
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka ekstraktu śmietankowego
- szczypta soli
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 0,5h szklanka suszonej żurawiny lub rodzynek
- 3/4 szklanki pestek słonecznika
- 5 łyżek mleka
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
Zaczęłam od masła, które rozpuściłam i odstawiłam do ostudzenia. W tym czasie zmiksowałam wszystkie wymienione cukry (biały, trzcinowy i waniliowy) z jajkami i ekstraktem śmietankowym. Dodałam cukinie, sodę i masło, wymieszałam dokładnie. Kolejne składniki to mąka, mleko, kakao, sól, przyprawa do piernika, gałka muszkatołowa. Ciasto zostało potraktowane mikserem. Podczas tej czynności dodałam bakalie: słonecznik, orzechy włoskie i rodzynki. Piekłam 55 minut w 175 stopniach. Powyższe składniki starczają do wypieku trzech średniej wielkości keksówek lub dwóch standardowej wielkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz