wtorek, 26 czerwca 2012

Pełnoziarnista tarta z tuńczykiem


Ostatni okres w kuchni śmiało mogę okrzynąć sezonem na tarty. Pojawiają się tak często jak tylko wyłoni się nowy pomysł na nadzienie. Dziś jedno z moich ulubionych zestawień: tuńczyk, brokuły, kukurydza. Spód pełnoziarnisty, bo zdrowie jest najważniejsze:)

Składniki:

Na ciasto:

1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
125g margaryny
ciepła woda
szczypta soli

Nadzienie:

puszka tuńczyka
szklanka mrożnonych brokuł
pół puszki kukurydzy
średnia cebula
olej
jajko
2 łyżki śmietany





Ciasto: Mieszamy przesianą mąke z margaryną, podlewając niewielką ilością ciepłej wody. Solimy, wyrabiamy elastyczne ciasto, po czym odstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowane, nakłute widelcem ciasto podpiekamy przez 10min w 180 stopniach.


Farsz: Na rozgrzanym oleju należy podsmażyć cebule oraz brokuły. Po krótkim czasie dodajemy tuńczyka oraz kukurydze. Przyprawiamy wg.uznania. Ja preferuje zioła prowansalskie i odrobinę czosnku. Studzimy, nastepnie rozkładmy na wcześniej przygotowanym cieście. Osobno łaczymy i dokładnie mieszamy jajko ze śmietaną i rozlewamy równomiernie po tarcie, a następnie wkładmy do piekarnika jeszcze na 20 min (180st). Voilà!







1 komentarz: