Flapjack. W Anglii bardzo popularna przekąska do herbaty, w Polsce raczej nie doceniony. A szkoda. Naprawdę smaczne, zdrowe i pożywne ciastko bazujące głównie na płatkach owsianych. Postanowiłam sobie przypomnieć smak studenckich wakacji na wyspach i spróbować własnych sił. Przeczytałam,pomieszałam kilka przepisów, dodałam coś od siebie. Nie spodziewałam się, że stworzenie jednej z moich ulubionych przekąsek jest tak proste, co więcej mogę to mieć nie opuszczając Polski, a nawet własnego domu:)
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki oleju
pół szklanki wody
Dodatki:
2 banany
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
garść pestek słonecznika
W rondelku podgrzałam wodę rozpuszczając jednocześnie w niej cukier. Odłożyłam do ostygnięcia. W dużym naczyniu wymieszałam płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, pokrojone w kostkę banany, poszatkowaną czekoladę i słonecznik. Dolałam olej oraz wcześniej przygotowany syrop cukrowy. Całość wymieszałam, rozlałam do formy i piekłam przez ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Good morning London:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz